28. maj 2013

Arkæologi og konflikt

KULTURARV

Hvordan påvirker krige og konflikter verdenskulturarven? Hvad er situationen i Syrien lige nu? Hvad kan Danmark gøre for at overvåge situationen udefra? Og hvordan kan kulturarv blive en nøgle i de forsoningsprocesser, der følger, når kampene er forbi?

Et seminar på ToRS den 30. maj sætter fokus på disse spørgsmål og markerer samtidig lanceringen af en engelsksproget hjemmeside, The Cultural Heritage of Syria in the Current Conflict, der forventes at gå i luften en uges tid efter seminarets afholdelse. Hjemmesiden giver overblik over Syriens omfattende kulturarv og vurderer samtidig de mange skader, landets arkæologiske monumenter og bygninger har lidt i løbet af den aktuelle borgerkrig.

”Den nye hjemmeside er et upolitisk initiativ, der fremover vil finde anvendelse som redskab for danske og udenlandske arkæologer og arkæologiinteresserede,” fortæller institutleder og nærorientalsk arkæolog Ingolf Thuesen. ”Samtidig er den tænkt som en støtte i forbindelse med den syriske genopbygning, idet den giver lokale syriske arkæologer og kulturarvsarbejdere et redskab til at dokumentere og rette op på skaderne, når konflikten er overstået.”

Hjemmesidens ambition er at indsamle information fra så mange kilder som muligt, ligesom den rummer interaktive kort, interaktive tidslinjer, linksamlinger og meget andet, der kan hjælpe brugere med at få overblik over det store materiale.

Det danske arkæologiske forskningssamarbejde med Syrien går helt tilbage til 1930’erne, men indtil nu har man aldrig haft en samlet kilde til information om Syriens kulturarv og dens aktuelle tilstand.

På lanceringsseminaret vil man blandt andet kunne høre arkæolog Ingolf Thuesen fortælle om sine personlige erfaringer fra Irak, et land hvis kulturarv har været udsat for skader, der er sammenlignelige med de ødelæggelser, der nu overgår mange historiske bygninger og steder i Syrien.

Hjemmesiden åbner på adressen http://hisd.tors.ku.dk i løbet af uge 23. Sitet koordineres af den syriske forsker Nibal Muhesen, der har specialiseret sig i den nære Orients arkæologi og historie med særligt fokus på Syrien.

Seminaret er arrangeret af The Cultural Heritage Group på ToRS. Programmet kan ses her. Åbent for alle, tilmelding ikke nødvendig.

Kontakt:
Nibal Muhesen
nibal@hum.ku.dk