Lise Tjørring

Lise Tjørring

Postdoc, Akademisk medarbejder

Jeg er antropolog og postdoc med særlig interesse for den grønne omstilling. Jeg forsker primært i brobygning mellem humanistisk viden og private virksomheder i miljø-, klima- og energisektoren. Jeg har en særlig forskningsinteresse for betydningen af køn for den grønne omstilling samt for ideen om anvendt forskning og hvad ’anvendt’ kan, bør og har potentiale for at indebære.

Jeg er dels tilknyttet Centre for Applied Ecological Thinking (CApE) og dels forskningsprojektet HumanImpact.

Tidligere har jeg lavet en erhvervsph.d. hos energiselskabet SE, hvor jeg har undersøgt mulighederne for (og udfordringerne ved) energibesparelse i almindelige borgeres hverdagsliv.

 

Sociale medier

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/lise-tj%C3%B8rring-b1719633/

 

Videoer

Lises forskningsprofil: https://video.ku.dk/video/65631158/lise-tjorring-forskningsprofil

Lises forskningsprojekt for virksomheden Viking: https://video.ku.dk/video/65601646/det-danske-brandvaesen-og

 

Links

Center for Applied Ecological Thinking: https://cape.ku.dk/

Forskningsprojektet HumanImpact: https://erhverv.hum.ku.dk/

 

Aktuel forskning

Jeg har de sidste 4 år forsket i brobygning mellem humanistisk viden og private virksomheder. Det har jeg gjort ved at lave mini-forskningsprojekter for private virksomheder. Jeg har bl.a. arbejdet med virksomhederne Viking, Preferred by Nature og Bluetown.

 

Viking-projektet

Viking er en dansk virksomhed, der sælger og udvikler redningsudstyr og branddragter. Branddragter udvikles traditionelt set ud fra et teknisk perspektiv med fokus på hvordan branddragtmaterialet kan blive så varme- og partikelresistent som muligt. I dette forskningsprojekt satte jeg fokus på et humanistisk perspektiv på udviklingen af branddragter. Igennem et antropologisk feltstudie på to danske brandstationer belyste jeg brandmændenes praksis omkring brug af branddragten herunder de forvirringer der opstod omkring brugen af branddragten. Jeg belyste også den maskulinitetskultur der var herskende på brandstationerne og satte hermed fokus på den kulturelle kontekst branddragten var del af.

 

Preferred by Nature projektet

Preferred by Nature er en international miljøorganisation, der lever af at udstede forskellige bæredygtighedsmærkninger som fx FSC-mærket. I dette projekt undersøgte jeg de kulturelle udfordringer medarbejderne oplevede i deres arbejdsliv ved at skulle samarbejde med kollegaer og klienter på tværs af kontinenter. Jeg belyste bl.a. hvordan køn har betydning dels internt i medarbejder-leder-relationer og dels eksternt i mødet mellem kvindelige bæredygtighedskontrollanter og mandlige klienter.

 

Bluetown-projektet

Bluetown er en virksomhed der lever af at levere solcelledrevet internet til udviklingslande. En særlig udfordring i deres arbejde er digital ulighed herunder den forskel der er mellem mænd og kvinders kompetencer og muligheder for at udnytte internettets potentiale. I et feltstudie til Ghana belyste jeg hvordan denne ulighed udfolder sig helt konkret i lokale ghaneseres hverdagsliv og hvordan den kulturelle forståelse af relationen mellem mænd og kvinder har indflydelse på de muligheder internettet tilbyder.

 

Anvendt antropologi

En rød tråd i de ovennævnte forskningsprojekter er et fokus på anvendelse og samarbejde med eksterne aktører. Hvad vil det sige at bedrive anvendt forskning indenfor humaniora og samfundsvidenskab? Hvad adskiller anvendt fra ikke-anvendt? Hvad kræver det metodisk og teoretisk ’at anvende’, og hvordan kan vi arbejde helt konkret med ’anvendelighed’ i vores forskningsdesign? Dette er et udpluk af de spørgsmål jeg beskæftiger mig med i min forskning.

 

Undervisnings- og vejledningsområder

Den grønne omstilling, køn og ulighed, innovation og erhvervssamarbejde, anvendt antropologi.

ID: 95508701