Netværket religion og samfund på Københavns Universitet – Københavns Universitet

Netværket religion og samfund

Netværket religion og samfund - et forum for forskere og kandidatstuderende ved Københavns Universitet samt kandidater fra universitetet med interesse i religion og samfund.

Netværkets formål er at afholde faglige arrangementer for at holde deltagerne opdateret med udviklingen inden for religionsvidenskabelige fagområder og for at give dem mulighed for at udveksle erfaringer, idéer, inspiration og forskningsudvikling med hinanden.

Desuden vil deltagerne løbende modtage informationer via Facebook, e-mail og denne hjemmeside om de åbne faglige arrangementer som netværket afholder, og hvor alle med interesse i forskningsfeltet er meget velkomne.

Studiegruppemøder, forår 2016

I forårssemesteret 2016 har vi temaet religion og miljø. 

Interessen for mennesker og miljø har med udgangspunkt i 1960’ernes USA, og særligt i de sidste 20 år taget form til en religionsvidenskabelig underdisciplin. Vi vil i løbet af tre netværksmøder undersøge forskellige aspekter af forbindelsen mellem religion(er) og miljø. 

Første studiekredsmøde tager afsæt i middelalderhistoriker Lynn Whites sammenkædning af den jødisk-kristne tradition og miljøproblemerne i det moderne samfund. Selvom White ikke er den første, der har sammenkoblet kristendom og menneskets forhold til naturen har Whites tanker været basal for studiet af religiøsitet og miljøbevidsthed.

Vi mødes følgende datoer, alle gange kl. 14-15:

Fredag den 12. februar i lokale 10.4.05
Tekst: Lynn White, Jr. 1967, "The Historical Roots of Our Ecologic Crisis", Science New Series, Vol. 155, No. 3767 (Mar. 10, 1967): 1203-1207. Introduktion ved Brian Arly Jacobsen.

Link til teksten

Fredag den 11. marts i ToRS' frokoststue lokale 10.3.28: 
Forskningsoplæg ved professor (mso) Steffen Jensen (Ålborg Universitet): Echoes of the revolution: Millenarianism, passion and masculinity in a Manila back water.
NB: Udenfor temaet religion og miljø.

Fredag den 15. april i lokale 10.4.05:
Tekst: Per Binde 2001, "Nature in Roman Catholic Tradition", Anthropological Quarterly 74(1): 15-27. Introduktion ved Astrid Krabbe Trolle.

Link til teksten

Fredag den 13. maj i lokale 10.4.05:
Forskningsoplæg ved Mie Hjartdal Morthorst: Grøn kirke i Danmark
Tekst: TBA.

Vi håber at se jer til nogle uformelle diskussioner af religion, samfund og miljø.

Alle er velkomne!