27. januar 2011

EliteForsk-stipendium til gambling-forsker

Antropolog Stine Simonsen Puri fra Komparative Kulturstudier på ToRS har i dag modtaget et af årets Eliteforsk-rejsestipendier. Priserne uddeltes på Glyptoteket af HKH Kronprins Frederik og Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Stine Puri får prisen for sit ph.d.-projekt, som handler om gambling i Indien. Under sit feltarbejde er den 31-årige ph.d.-studerende i seks måneder kommet dagligt på galopbanen i Delhi, hvor hun har satset en del af sine forskningsmidler på hestevæddeløb som et nødvendigt led i sin forskning.

At spille på heste er en af de få lovlige former for gambling i Indien, og selv om det ikke længere er helt socialt accepteret, betragtes det af gamblerne som et game of skill. Galopbanerne er en del af arven fra kolonitiden og ligger i landets magtcentre, eksempelvis lige over for premierministerens hjem i Delhi. På denne galopbane mødte Stine dagligt mennesker, der satsede beløb af alle størrelser - ofte uden om det etablerede system.

- Jeg fandt ud af, at gamblerne handlede ud fra en idé om, at hele spillet er gennemsyret af korruption og at udfaldet af løbene er bestemt på forhånd. Indien har en stor gambling-industri, hvor folk kommer dagligt og har gjort det i mange år, og alligevel forventer alle, at løbene er bestemt på forhånd. Det spændende er, at forventningen om planlagt spil afspejler folks idé om, at hele samfundet er korrupt. På den måde kan væddeløbsbanen betragtes som et økonomisk system i ministørrelse, fortæller Stine Puri.

Netop koblingen til det indiske økonomiske system som helhed peger på projektets samfundsmæssige relevans, idet det er med til at opbygge kendskabet til de sociale og kulturelle processer, som udfolder sig på mikro-niveau i den indiske 'tigerøkonomi'. En sådan indsigt kan være med til at styrke det grundlag, hvorpå danske aktører og virksomheder i fremtiden kan håndtere samarbejdet med Indien.

EliteForsk-priserne bliver uddelt en gang om året for at belønne og synliggøre den indsats, som nogle af Danmarks dygtigste forskere yder. Blandt andet bliver 16 dygtige ph.d.-stipendiater fra hele landet prisbelønnet, og heraf tegner Københavns Universitet sig i år for fire priser.

Læs mere om priserne og prismodtagerne på http://www.eliteforsk.dk/. Læs mere om det større strategiske forskningsprojekt, som Stines projekt er en del af, her.

Kontakt: kommunikationsmedarbejder Ditte Maria Søgaard, 28 75 89 00, dms@hum.ku.dk