De serbiske drag queens

Serbiske dragqueens (2022)
Foto: Ognjen Djordjevic

Hvordan den serbiske dragscene rykker grænser i det nationalkonservative Serbien

Realityshowet Rupaul's Drag Race har de seneste år gået sin sejrsgang over store dele af verden, og gjort drag queens populære og mainstream i især den vestlige popkultur. Måske noget overraskende, er dragscenen i det konservative Serbien også blomstret op, og antallet af drag queens er femdoblet i landet hen over de sidste 10 år. Men i modsætning til deres amerikanske kollegaer, drømmer de serbiske drag queens ikke om tv-tid og berømmelse, men om at kunne leve et liv, hvor de kan gøre det de elsker i et trygt og sikkert miljø. 

I Serbien har LGBTQ+ miljøet nemlig hårde odds imod sig, hvilket bl.a. kunne ses da præsidenten prøvede at aflyse det stort anlagte EuroPride 2022, der skulle bringe LGBTQ+folk fra hele Europa til hovedstaden Beograd, i en stor fejring af mangfoldigheden. I stedet endte Priden som en kort march, hvor politiet måtte beskytte de deltagende fra nationalistiske hooligans, der ønskede at udøve vold mod deltagerne i marchen.

Trusler, vold, og chikane er dog ikke kun noget de serbiske drag queens oplever ved afholdelsen af Pride. Som talspersoner og repræsentanter for store dele af LGBTQ+ befolkningen, er de i skudzonen for konservative nationalister, der ikke ønsker at drag skal være en del af det serbiske mediebillede. 

KA-studerende på Østeuropastudier, Mila Milica Kovalj, har i uge 42 været i Beograd for at tale med fire serbiske drag queens. I dette oplæg vil deres historier blive fortalt med fokus på, hvordan det er at leve som drag queen i Serbien, hvordan de kæmper for retten til at alle serbere skal kunne være lige præcis dem de ønsker at være, og hvordan de ser fremtiden for drag i Serbien.

Alle er velkomne til at deltage.