Thomas Brudholm

Thomas Brudholm

Lektor - forfremmelsesprogrammet

Aktuel forskning

Fra 2022 til 2025 leder jeg det kollektive forskningsprojekt Eftertanker, der undersøger de etiske spørgsmål, der gør sig gældende blandt mennesker, der lever med følgerne af udsættelse for uret og overgreb; spørgmål om f.eks. vrede, had og skam, hævn, retfærdighed og forsoning, tilgivelse, håb og tillid.

Primære forskningsområder

Siden 2001 har jeg udviklet en ekspertise indenfor det internationale forskningsområde som på engelsk kaldes "transitional justice". Det drejer sig om de problemer, der gør sig gældende efter forskellige former for politisk massevold, ofte rettet mod minoriter og f.eks. i form af folkedrab eller etnisk udrensning. Jeg har bl.a. fokuseret på teorier om forsoning og på de dilemmaer, der rejses i regi af mindedage, sandhedskommissioner, officielle undskyldninger og internationale straffedomstole. Min ekspertise drejer sig i særlig grad om de overlevende ofres situation, og om det man kan kalde vredens og tilgivelsens etik (jf. Resentment's Virtue, Temple University Press 2008). Hertil kommer en særlig interesse for de etiske og metodologiske problemer der hæfter ved forskellige faglige tilgange til forskning i folkedrab. Det drejer sig f.eks. om spørgsmål om normativitet og objektivitet, rationalitet og følelser og relationen mellem teori og empiri. Siden 2006 har min forskning herudover været fokuseret på den praktisk-politiske brug af religiøse begreber, værdier og perspektiver i reaktioner på folkedrab (jf. The Religious in Responses to Mass Atrocity, Cambridge University Press 2009).

Undervisnings- og vejledningsområder

 • Minoritetsforskningens teorier
 • Etik og videnskabsteori
 • Had, vrede og andre følelser
 • Begrebsanalyse som humanistisk praksis
 • Holocaust- og folkedrabsstudier
 • Transitional Justice 

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Emotions and Mass Atrocity: Philosophical and Theoretical Explorations

  Brudholm, Thomas (red.) & Lang, J., 22 apr. 2018, Cambridge University Press. 316 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologifagfællebedømt

 2. Udgivet

  Hate, Politics, Law: Critical Perspectives on Combating Hate

  Brudholm, Thomas (red.) & Johansen, Birgitte Schepelern (red.), 6 jun. 2018, Oxford University Press. (Studies in Penal Theory and Philosophy).

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologifagfællebedømt

 3. Udgivet

  Conceptualising Hatred Globally: Is Hate Crime a Human Rights Violation?

  Brudholm, Thomas, 2016, The Globalization of Hate: Internationalizing Hate Crime?. Schweppe, J. & Walters, M. A. (red.). Oxford: Oxford University Press, s. 31-48 18 s.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

 4. Resentment's Virtue: Jean Améry and the Refusal to Forgive

  Brudholm, Thomas, 2008, 1. udg. Philadelphia: Temple University Press. 237 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogfagfællebedømt

ID: 922338