Kulturarv som konfliktskaber og konfliktløser?

Forelæsning v/ Ingolf Thuesen, institutleder ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet. Anvendt af UNESCO som ekspert i forbindelse med overgreb mod kulturarv i Mellemøsten.

Kulturarv er det, som en gruppe mennesker har besluttet at bevare for fremtiden. Det kan være enestående vidnesbyrd om fortidens civilisationer og kulturer eller traditioner, som trues med at blive glemt i forbindelse med den teknologiske udvikling. Levn, monumenter eller traditioner erklæres bevaringsværdige af lokale samfund, en national stat eller verdenssamfundet. Det sidste kender vi bedst gennem UNESCOs verdensarvslister.

Når kulturarv ødelægges udfordrer det vores rets-følelser. Desværre erkendes skaderne først, når det er for sent. Et internationalt forskningsprojekt har forsøgt at kortlægge de mange forskellige trusler mod kulturarven for derved at give samfundet et proaktivt redskab til at forebygge og begrænse skader på uerstattelig kulturarv. Foredraget byder på eksempler hentet fra Danmark, Europa, Mellemøsten og Kina.

Om forelæsningsrækken

Kronborg Slot fejrer 20 års jubilæum som UNESCO verdenskulturarv i 2020. Dette markeres med en foredragsrække, der sætter fokus på kulturarven, hvorfor vi passer på den, og hvad der sker, når vi ikke gør.

Tilmelding (klik på datoen i kalenderen, så bliver arrangementet lagt i indkøbskurven)