Brødrene Karamazov

I anledning af nyoversættelsen af Brødrene Karamazov fortolker tre forskere den berømte russiske forfatter, Fjodor Dostojevskijs sidste, store værk på KUB Søndre Campus. Marie Tetzlaffs oversættelse er udkommet på Forlaget Sisyfos i efteråret 2020. Brødrene Karamazov fra 1880 er et af litteraturhistoriens hovedværker. Dostojevskij døde kort tid efter det sidste punktum var sat, og romanen står tilbage som en slags testamente, der danner en smuk mosaik af forfatterskabets største temaer.

Romanen skildrer tre brødre, den excentriske og udfarende Dimitrij, tænkeren og tvivleren Ivan og den fromme Aljosja. Og så deres far, den moralsk bundløse Fjodor Pavlovitj Karamazov, der vælter sig i druk og hor, berygtet i hele byen.

Et mord sætter skub i begivenhederne og danner baggrund for store spørgsmål om tro og tvivl, kærlighed og vanvid, jalousi, ondskab og, ikke mindst, om mennesket kan administrere frihed.

Program

Programmet består af tre oplæg. Efter dem vil der være mulighed for diskussion og spørgsmål fra publikum:

Polyfoni og fadermord: Forfatterens død i Brødrene Karamazov

Tine Roesen, lektor i russisk litteratur, ph.d., Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet.

’Dette ’halleluja’ må gå gennem tvivlens skærsild’ - et teologisk blik på Brødrene Karamazov

Iben Damgaard, lektor ved afdeling for systematisk teologi, ph.d., Københavns Universitet.

Når også Djævelen forkynder kristendom

Rasmus Vangshardt, postdoc, ph.d. i litteraturvidenskab, Institut for Kulturvidenskab, SDU, .

Arrangementet indgår i den fejring af Dostojevskijs 200 års fødselsdag, der finder sted på KU 30. oktober - 11. november 2021.

Se også andre arrangementer, og deltag i den store Dostojevskij-quiz på litteraturfestivalen Dostojevskij 200 år.