Sprogkulturelle møder og hybride realiteter: Kontaktzoneord i Kalaallit Nunaat (Grønland)

Oplæg ved Stephanie Mašková.

Det sproglige landskab i Kalaallit Nunaat er formet af den koloniale historie. Den mangeårige sprogkontakt mellem kalaallisut (grønlandsk) og dansk har blandt andet resulteret i dannelsen af kontaktzoneord, der er opstået i mødet, sprogligt og kulturelt, mellem det inuitiske og koloniale sprog.

Som levende historiske artefakter bærer kontaktzoneord på historier om de kontekster, de er blevet til i og er en del af. Alligevel hører det til sjældenhederne, at betydningen af ord som ’pinngortitaq’, ’kaffemik’, ’fangst’ og ’flyfrisk’, der er opstået i den sprogkulturelle kontakt i Kalaallit Nunaat, er blevet sat under loop. Med udgangspunkt i kultursemantiske analyser vil denne præsentation behandle nogle af de historier, som udvalgte kontaktzoneord bærer. Herudover vil præsentationen tegne et generelt portræt af kontkaktzoneordene med formålet om at skildre kontaktprocesser og postkoloniale hybride realiteter i Kalaallit Nunaat.

Oplægget præsenteres af Stephanie Mašková, der er dansk ph.d.-studerende ved Griffith University i Brisbane og tilknyttet Australian Research Council Discovery-projektet "The Building Blocks of Meaning: A linguistic approach." Hendes ph.d.-projekt om kontaktzonesemantik i Kalaallit Nunaat ligger inden for hovedfelterne antropologisk lingvistik, økolingvistik og postkolonial lingvistik.