Østeuropa

Østeuropa-sektionen arbejder med tværfaglig, sprogbaseret forskning i postsovjetiske og postkommunistiske regionale sammenhænge med fokus på historie, kultur, samfund og politik i Rusland, Ukraine, Vestbalkan og Polen.

Foto fra Budapest kommunistkirkegård

Forskningen i Østeuropa-sektionen er drevet af vigtigheden af at forstå denne regions kulturer og samfund på baggrund af dens rige, sammensatte og til tider selvmodsigende historiske arv.

Regionen er ofte blevet defineret som et grænseområde mellem ”Øst” og ”Vest”, og dens kulturarv har stærke rødder i Byzans, den islamiske verden, Vesteuropa og Centralasiens nomadekulturer.  I fortiden var regionen domineret af magtfulde kontinentale imperier: osmannerne, Habsburger-dynastiet og Romanov-dynastiet, og i det 20. århundrede blev regionen et laboratorium for kommunistiske ideer og en geopolitisk konkurrent til det vestlige kapitalistiske samfund og liberale demokratier.

Østeuropa er ikke kun et unikt historisk fænomen, men også en slagmark, som kun kan forstås gennem flerdimensionelle og tværfaglige studier. Østeuropa-sektionen fokuserer på forskningsspørgsmål vedrørende identitetspolitik, kollektiv erindring og historiebrug, ideologi og begrebshistorie, protestbevægelse og politisk aktivisme, migration og diaspora, litteratur og censur, sprog og oversættelse, religion, kulturarv, film og medier. 

 

 

Forskerne på Østeuropastudier har i rigt mål publiceret deres forskning i nationale, nordiske og internationale tidsskrifter og på førende forlag. Deres forskning er særligt stærk inden for aktuelle historiske og politiske forhold i Sydøsteuropa; polsk historie, kultur og kunst; russisk sprog og lingvistik; russisk og postsovjetisk litteratur samt politik, samfund, ideologi og kultur i det postsovjetiske Rusland. Også formidlingsmæssigt yder østeuropaforskerne løbende en betydelig indsats med bidrag til mediedækningen af aktuelle begivenheder i regionen og omfattende folkeoplysningsaktiviteter i form af foredrag og publikationer.  

 

 

 

 

Videoer - Perspektiv

Fortiden spøger - også i fodbold
Hør balkanforsker Tea Sindbæk Andersen i samtale med etnolog Anne Folke Henningsen om kollektiv erindring og fortiden som kampplads. 
Se video

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt
Svetlana Aleksijevitj vandt i 2015 Nobelprisen i litteratur. Her fortæller hendes danske oversætter Tine Roesen om bogen "Krigen har ikke et kvindeligt ansigt". 
Se video

Forskere

Navn Titel Arbejdsområde Telefon E-mail
Andersen, Tea Sindbæk Lektor Balkanstudier +4521671923 E-mail
Dedovic, Ismar Postdoc Balkanstudier   E-mail
Hvozdetska, Kateryna Videnskabelig assistent Balkanstudier +4535328780 E-mail
Jeftic, Alma Postdoc Balkanstudier +4535329931 E-mail
Kirk, Marianne Madsen Ph.d.-stipendiat Balkanstudier   E-mail
Krakus, Anna Helena Alexandra Tenure Track Adjunkt Polsk +4535332258 E-mail
Krgovic, Marija Ph.d.-stipendiat Balkan Studier +4545-35330197 E-mail
Lind, Natalia Okhotina Ekstern forsker Russisk   E-mail
Lorentzen, Elena Lektor Russisk +4551303062 E-mail
Reinhardt-Larsen, Jon Videnskabelig assistent Russisk +4535325741 E-mail
Roesen, Tine Lektor Russisk +4551302529 E-mail
Skvirskaja, Vera Lektor Komparative Kulturstudier +4593588676 E-mail
Stevnhøj, Katrine Ph.d.-stipendiat Russisk +4528752970 E-mail
Suslov, Mikhail Lektor Russisk   E-mail