Østeuropa

Østeuropaforskningen dækker geografisk Rusland/det tidligere Sovjetunionen, Balkan/Sydøsteuropa og Polen/Centraleuropa.

Et hovedforskningsfelt er identitetspolitik, erindringspolitik og historiebrug. Særlige fokusområder er jugoslaviske erindringer om Verdenskrigene og krigene i 1990’erne; polske fremstillinger af Holocaust; postsovjetisk russisk identitetspolitik og –kultur samt idehistorisk forskning i geopolitiske ideer i Rusland (eurasianisme, kontinentalisme mm) og i nationalismetænkning i Øst- og Centraleuropa.

I den østeuropæiske samtidskultur udforskes desuden religionens rolle, propaganda, udviklingen af en online-kultur og skønlitteraturens plads og funktioner på de primært populærkulturelle markeder, men også migration, sameksistens og handelskulturer antropologisk set.

Inden for østeuropæisk kulturhistorie forskes i den russisk-ortodokse kirke og i russiske forfatterroller og litterære genrer gennem tiden. Vitus Berings Kamtjatka-ekspeditioner udgør et specifikt forskningsfelt.

Endelig udøves der på det russiske område også forskning inden for kognitive og kontrastive sprogstudier samt filologisk metodeudvikling med udgangspunkt i russisk litteratur.

Videoer - Perspektiv

Fortiden spøger - også i fodbold
Hør balkanforsker Tea Sindbæk Andersen i samtale med etnolog Anne Folke Henningsen om kollektiv erindring og fortiden som kampplads. 
Se video.

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt
Svetlana Aleksijevitj vandt i 2015 Nobelprisen i litteratur. Her fortæller hendes danske oversætter Tine Roesen om bogen "Krigen har ikke et kvindeligt ansigt". 
Se video.

Forskere

NavnTitelArbejdsområdeTelefonE-mail
Andersen, Tea SindbækLektor Balkanstudier +45 21 67 19 23E-mail
Lorentzen, ElenaLektor Russisk +45 51 30 30 62E-mail
Møller, Peter UlfAdjungeret professor Russisk +45 51 30 31 26E-mail
Nyeng, JesperPh.d.-stipendiat Russisk  E-mail
Roesen, TineLektor, vicestudieleder Russisk +45 51 30 25 29E-mail
Stala, KrzysztofLektor Polsk +45 51 30 08 37E-mail
Suslov, MikhailTenure track adjunkt Russisk  E-mail