Østeuropa

Østeuropaforskningen dækker geografisk Rusland/det tidligere Sovjetunionen, Balkan/Sydøsteuropa og Polen/Centraleuropa.

Et hovedforskningsfelt er identitetspolitik, erindringspolitik og historiebrug. Særlige fokusområder er jugoslaviske erindringer om Verdenskrigene og krigene i 1990’erne; polske fremstillinger af Holocaust; postsovjetisk russisk identitetspolitik og –kultur samt idehistorisk forskning i geopolitiske ideer i Rusland (eurasianisme, kontinentalisme mm) og i nationalismetænkning i Øst- og Centraleuropa.

I den østeuropæiske samtidskultur udforskes desuden religionens rolle, propaganda, udviklingen af en online-kultur og skønlitteraturens plads og funktioner på de primært populærkulturelle markeder, men også migration, sameksistens og handelskulturer antropologisk set.

Inden for østeuropæisk kulturhistorie forskes i den russisk-ortodokse kirke og i russiske forfatterroller og litterære genrer gennem tiden. Vitus Berings Kamtjatka-ekspeditioner udgør et specifikt forskningsfelt.

Endelig udøves der på det russiske område også forskning inden for kognitive og kontrastive sprogstudier samt filologisk metodeudvikling med udgangspunkt i russisk litteratur.

Videoer - Perspektiv

Fortiden spøger - også i fodbold
Hør balkanforsker Tea Sindbæk Andersen i samtale med etnolog Anne Folke Henningsen om kollektiv erindring og fortiden som kampplads. 
Se video

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt
Svetlana Aleksijevitj vandt i 2015 Nobelprisen i litteratur. Her fortæller hendes danske oversætter Tine Roesen om bogen "Krigen har ikke et kvindeligt ansigt". 
Se video

Forskere

Navn Titel Arbejdsområde Telefon E-mail
Andersen, Tea Sindbæk Lektor Balkanstudier +4521671923 E-mail
Krakus, Anna Helena Alexandra Tenure Track Adjunkt Polsk +4535332258 E-mail
Lorentzen, Elena Lektor Russisk +4551303062 E-mail
Nyeng, Jesper Ph.d.-stipendiat Russisk   E-mail
Roesen, Tine Lektor Russisk +4551302529 E-mail
Stala, Krzysztof Lektor emeritus Polsk +4551300837 E-mail
Stevnhøj, Katrine Ph.d.-stipendiat Russisk +4528752970 E-mail
Suslov, Mikhail Lektor Russisk   E-mail