Tværkultur

Tværkulturelle studiers forskningsmæssige kerneområde er studiet af sprog, kultur, samfund og religion i et komparativt og globalt perspektiv. 

Forskningen skriver sig ind i den nyeste internationale forskning inden for felter relateret til studiet af kulturmøder, religiøse og politiske konflikter, interkulturel kommunikation, minoritets-/majoritetsprocesser, flersprogethed, innovation, urbanisering og globalisering. Det er felter, hvor asymmetriske magt- og normforhold ofte er fremherskende, og menneskets komplekse handlingsmønstre, selvforståelse og dynamiske betydningsforhandlinger kommer til at spille en central rolle. 

Forskningen tilgår problemstillingerne med udgangspunkt i en lang række discipliner så som antropologi, religionssociologi, filosofi, litteraturvidenskab, materialitetsstudier, sociologi, regionalstudier, humanistiske kulturstudier og historie. 

Forskningen sætter fokus på, hvordan mennesker på forskellig vis erfarer og organiserer sig verden over, og hvordan kulturel betydning skabes, opretholdes og udfordres. Forskningen tager ofte udgangspunkt i specifikke regioners forhold med en særlig opmærksomhed på fænomener og processer, der finder sted på tværs af kulturelle, sociale og religiøse grænser i regionen såvel som mellem regioner.

Kollektive projekter og forskningscentre

Hvorfor skammer vi os

Hvad er skam egentlig for en følelse, og hvordan adskiller den sig fra lignende følelser som forlegenhed, pinlighed, flovhed og ydmygelse? Det diskuterer minoritetsforsker Thomas  Brudholm med professor i filosofi Dan Zahavi.

Se video.

Forskere

NavnTitelArbejdsområdeTelefonE-mail
Brox, TrineLektor Tibetologi +45 51 30 29 65E-mail
Brudholm, ThomasLektor Minoritetsstudier +45 51 30 29 54E-mail
Elling, Rasmus ChristianLektor Persisk +45 51 30 35 65E-mail
Fihl, EstherProfessor emerita Komparative Kulturstudier +45 51 30 30 27E-mail
Højer, LarsLektor, viceinstitutleder Komparative Kulturstudier +45 27 57 44 24E-mail
Johansen, Birgitte SchepelernLektor Minoritetsstudier +45 51 30 25 70E-mail
Sejersen, FrankLektor Grønlandske og Arktiske Studier +45 40 18 61 67E-mail
Thisted, KirstenLektor Minoritetsstudier +45 20 31 19 92E-mail