Forskningsklynger
Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS) ønsker at skabe rum for nye, tværfaglige og midlertidige forskningsmæssige tiltag gennem etablering af forskningsklynger eller -satsninger.
Satsninger muliggør, at vi kan være på forkant med nyere international forskning og også kan adressere aktuelle temaer i en verden i hastig forandring. ToRS har i øjeblikket følgende satsninger.
Civilisationisme i politik, ideologi og konflikt
Forskningsklyngen udforsker ”civilisationisme” som en ny international ideologi og identitetspolitik med fokus på begrebet ”civilisation”, der er blevet et væsentligt rammeværk til at forstå globale konflikter og regionale processer. Med fremkomsten af det Globale Syd, og kritikken af globalisme tilbyder civilisationalismen en optik til at se på regional integration og geopolitisk ekspansion, som minder om 19. århundredes pan-nationalismer. I dag anvendes dette begreb i identitetspolitik for at knytte nuværende regimer til deres gamle kulturer. Civilisationalismen har potentiale til at udfordre hegemoniske narrativer, men den bliver ofte udnyttet af illiberale regimer til at retfærdiggøre autoritarisme, underminere menneskerettigheder og fremme imperialistiske geopolitiske ideologier samt fjendevisioner. Autoritære regimer verden over lærer at ”tale” ”civilisationisme” af hinanden som et fælles politisk sprog, der egner sig til at udtrykke illiberal transnationalisme. Desuden, som undersøgt i Samuel Huntingtons kontroversielle analyse af "clash of civilizations", er der en risiko for at civilisationisme omdanner kulturelle narrativer til selvopfyldende profetier om evige krige og uundgåelige konflikter.
Denne forskningsklynge undersøger udviklingen og overførslen af civilisatorisk retorik på tværs af regioner som Rusland, Kina, Indien, Iran, Latinamerika og arabisk-islamiske lande. Vi analyserer, hvordan civilisationalismen fungerer politisk, ideologisk og strategisk, og udforsker dens intellektuelle rødder, dens rolle i identitetspolitik og dens implikationer for internationale relationer.
Tovholder: Mikhail Suslov
AI and Digital Humanities Across Cultures
Denne forskningsklynge udforsker det transformative potentiale i kunstig intelligens og digitale metoder i studiet af tekster og andre kulturelle produktioner med særligt fokus på tværkulturel og flersproget analyse. Målet med denne klynge er at udforske digitalisering som et forskningsobjekt og en metode på ToRS. Klyngens overordnede spørgsmål vil være: Hvad er konsekvenserne af den øgede digitale mediering af vores sociale og kulturelle verden, og hvordan kan vi gøre brug af digitale metoder, herunder AI og "big data", i vores forskning?
Coordinator: Bo Ærenlund Sørensen
Etik og vold
Forskningklyngen faciliterer månedlige diskussioner om spørgsmål vedrørende etik og vold. Vi dækker feltet meget bredt, lige fra åbenlyse former for vold som massegrusomheder til mere eller mindre subtile former for diskrimination eller hadefulde ytringer baseret på religion, politiske holdninger, køn, etnicitet, klasse, kultur eller nationalitet.
Vi diskuterer en lang række forskellige spørgsmål, inklusiv de etiske udfordringer ved at studere vold, der aktuelt udspiller sig i modsætning til historisk vold; de etiske spørgsmål der hæfter ved gengivelse eller repræsentation af vold på tværs af forskellige medier og kontekster, herunder undervisning eller offentlig udbredelse; hvordan man, som forsker, forholder sig til gerningsmænd, medskyldige, tilskuere og ofre for vold; og spørgsmål om erindring og retfærdighed i kølvandet på vold.
Da klyngen består af en meget forskelligartet gruppe, der dækker flere kulturelle og geografiske områder, vil vi også beskæftige os med spørgsmål om voldens kulturelle specificitet og de vanskelige spørgsmål om globale vs lokale retfærdighedsformer.
Tovholder: Thomas Brudholm
Natur og spiritualitet
Forskningsklyngen Nature and Spiritualitet samler en række felter på tværs af ToRS, såsom Religionsvidenskab, Assyriologi, Kinastudier, Center for Applied Ecological Thinking, Center for Contemporary Buddhist Studies, Copenhagen Center for the Study of Theosophy and Esotericism og Asien studier med henblik på at fremme innovativ, kreativ og tværfaglig forskning relateret til forståelsen af mangfoldigheden af spirituelle perspektiver på naturen, globalt og historisk.
Dette inkluderer livsstil, etik, praksis og de deraf følgende konsekvenser af forskellige spirituelle og sekulære perspektiver. Især vil en mere nuanceret forståelse af de genelogier af ideer og praksisser, der har ført frem til aktuelle diskurser om natur og økologi, blive udforsket. Sideløbende med konventionel tankegang fortsætter nye spirituelle perspektiver med at dukke op, og mere etablerede religioner omdefinerer sig selv for at løse udfordringerne. Nogle gange dukker de nye perspektiver op som modstrømme til mainstream-tanker og nogle gange bliver de mainstream i sig selv.
Ved at forstå oprindelsen, historien og ændringen af åndelige perspektiver på naturen, deres sammenfiltring med sekulære perspektiver og de fortsatte debatter om fortiden og fremtiden fra en række forskellige faglige baggrunde ønsker vi at bidrage med nyttig viden til brug i aktuelle debatter i samfundet som helhed. Klyngen vil afholde regelmæssige møder, seminarer, invitere gæsteforelæsere og udforske yderligere forsknings-projekt-muligheder.
Tovholder: Tim Rudbøg
Thinking Through the Transnational (TTT)
Formålet med denne klynge er at undersøge implikationerne af en situation hvor “områderne” i “områdestudier” i stigende grad flyder over deres geografiske grænser: igennem globalisering, transnationalisme, migration, diasporaer, medier osv. Denne udvikling kræver en gentænkning af formålet med og værdien i områdestudier - og en kritisk tilgang til forskellige udgaver af “global humaniora”.
Hvad gør en opmærksomhed på regionale, transregionale eller globale processer ved vores arbejde med “området”? I hvilken udstrækning er vi villige til at “følge" et fænomen/kultur/emne ud i verden? Hvordan tilgår vi forskningsfelter, der overlapper med vores, fx migrationsstudier eller global historie? Hvilke metoder bruger vi til at studere et område, der “glider” i geografien? Hvilken rolle spiller sprogkundskaber i globaliseringens forhandlinger? Hvordan tilgår vi teorier på makro- og meso-niveau i vores mikro-niveau af forskning? Er det vores opgave, i arbejdet med forskellige områder eller sprog og kulturer, at reagere på opfordringer til at “globalisere” eller “afkolonisere” teori, metode, epistemologi og videnskaben selv?
Denne klynge skaber et rum hvori man kan tænke over disse spørgsmål - igennem lukkede fagfællefeedback-arrangementer såvel som igennem foredrag, seminarer og roundtables åbne for offentligheden.
Tovholder: Rasmus Christian Elling
Tværvidenskabelig forskning i religion
Instituttet er et veritabelt skatkammer for tværvidenskabeligt arbejde med en forskellig række emner relateret til religion. Hvor uddannelsen i religionsvidenskab har sit fokus på religion som kerne, så beskæftiger forskere i andre af ToRS' forskningsmiljøer sig også med emnet religion med opmærksomhed rettet mod fx identifikationsmønstre, kulturarv eller politik.
Målet for for denne forskningsklynge er at skabe et åbent miljø for tværvidenskabelige samtaler og forskning i og omkring religion.
Tovholder: Andreas Bandak
Køn og seksualitet
Denne forskningsklynge er vært for aktiviteter med det formål at skabe et mangfoldigt forskningsfællesskab, der beriger ToRS' og Det Humanistiske Fakultets forskningsindsats med fokus på køn og seksualitet. Den involverer forskere på alle karrieretrin og har til formål at udvikle og opretholde tværfaglige perspektiver ved at give mulighed for ide-generering inden for og uden for ToRS og Humaniora. Disse tværfaglige perspektiver omfatter, men er ikke begrænset til, skæringspunktet mellem køn og seksualitet og religion, kultur, politik, økonomi, historie, medier, politik og magtstrukturer. Med baggrund i klyngemedlemmernes forskellige forskningsbaggrunde styrkes den foreslåede klynges regionale og globale komparative perspektiver på køn og seksualitet. Vores forskellige forskningsprojekter diversificerer vestligt centrerede tilgange til køn ved at udvikle analyser af køns-empowerment og kønsbestemte uligheder i forskellige dele af verden. Denne klynge byder også metodologiske debatter velkommen samt deling af forskningserfaringer på tværs af og mellem forskellige discipliner.
Tovholdere: Jihan Zakarriya og Petek Onur
Globale perspektiver på klima, miljø og bæredygtighed
Denne forskningsklynge fokuserer på spørgsmål om klima, miljø og bæredygtighed både som virkeligt globale udfordringer og som problemstillinger, der er dybt indlejret i lokale og regionale sammenhænge.
Vi tilstræber at samle de mange forskellige forskningsinitiativer på ToRS, der arbejder med, taler til eller inkluderer spørgsmål om klima, miljø og bæredygtighed, både for at styrke og udvide vores forskning inden for disse områder og for at gøre disse aspekter af ToRS' forskning mere synlige.
Mange af ToRS' regioner og forskningsområder er udfordret af klimaforandringer og trusler mod miljø og bæredygtighed. Det kan være i form af luft- eller vandforurening, trusler mod levevilkår eller mod fødevareproduktion og -forbrug, affald eller klimadrevne skader på miljøer og natur- og kulturarv. Meget af dette kommer til udtryk i sociale og politiske konflikter, offentlige protester, kunstneriske produktioner og interventioner, og i lokal, regional og global politik.
Udfordringer fra klimaforandringer, trusler mod miljøet og bæredygtighed har været på dagsordenen i global, national og lokal politik i lang tid, men mange initiativer er gået i stå, er ikke effektive eller mister endda opbakning. Blandt de spørgsmål, som vores klynge vil tage op, er:
- Hvordan ser disse trusler mod klima, miljø og bæredygtighed ud rundt omkring i verden?
- Hvordan reagerer mennesker på tværs af vores regioner på disse udfordringer?
- Hvordan ser unges klimaaktivisme og klimaangst ud på tværs af vores områder og regioner?
- Hvordan påvirker naturressourcer, udvinding og cirkulation kulturer og samfund?
- Hvordan påvirker trusler mod klima, miljø og bæredygtighed lokale, regionale og internationale relationer?
- Sammenligninger af, hvordan globale diskurser tilegnes på lokalt niveau, og hvordan politikker og globale klimainitiativer faktisk implementeres.
- Hvad er udfordringerne ved at inddrage lokal praksis i politiske beslutningsprocesser?
- Hvilke lokale praksisser glemmes i politiske beslutningsprocesser og hvorfor?
- Greenwashing-processer i forskellige kontekster
- Lokale praksisser for at tackle udfordringen med at kombinere miljømæssig og social bæredygtighed
Tovholdere: Tea Sindbæk Andersen (Østeuropastudier), Frank Sejersen (Grønlandske og Arktiske Studier), Trine Brox (Contemporary Buddhist Studies) & Yi Ma (Kinastudier)
Klyngemedlemmer
- Jihan Mahmoud (Mellemøststudier)
- Jakob Skovgaard-Petersen (Mellemøststudier)
- Paulina Kolata (Contemporary Buddhist Studies)
- Dendup Chophel (Contemporary Buddhist Studies)
- Marie Højlund Roesgaard (Japanstudier)
- Ravinder Kaur (Moderne Indienstudier)
- Frederikke Bencke (Moderne Indienstudier)
- Tim Rudbøg (Religionsvidenskab)
- Peter Birkelund Andersen (Religionsvidenskab)
- Line Marie Blok Thorsen (CApE)