Khaled Barakeh 

Shattered Image of Oneself, 2022

Kunstværkerne er en del af det stedsspecifikke og deltagesbaserede kunstprojekt og udstilling Design of Necessity, der fandt sted i Maria Kirke i København i 2022.

Værkerne i Design of Necessity skildrer den kreative, daglige praksis, som syrerne udviklede af hverdagsgenstande under belejringen, hvor de levede i kældre, beskyttelsesrum og golde skjulesteder. For at opvarme mad og koge vand fastgjorde syrerne glasskår på indersiden af parabolskærme for at udnytte og koncentrere solens stråler. De lærte at dyrke svampe, som kan dyrkes under minimale forhold, og som blev en vigtig kilde til ernæring.

Projektet startede i en fem-dages workshop i maj 2022, som samlede kunstneren og tolv syriske asylansøgere og aktivister i Danmark. Som en rekonstruktion af syrerenes påfund under belejringer, brækkede de spejle i skår, som de derefter monterede på indersiden af parabolantenner. Senere tog hver deltager et selvportræt i de knuste, omkomponerede spejle på parabolerne. Parabolerne bliver således til kunstværker, portrætter af menneskelig overlevelse, hvis brudte spejlbilleder leder tankerne hen på de seneste ti års knuste syriske identiteter og samfund. Fotografierne tjener også som en påmindelse om, at vestlige medier sjældent, hvis nogensinde, repræsenterer syrere som et komplet billede, men derimod enten som ofre eller trusler, der ikke fremstå som fulde, komplekse mennesker.

Khaled Barakeh (1976 Damascus, SY – Berlin, DE)

Khaled Barakeh er en konceptuel kunstner og kulturel aktivist med base i Berlin og rødder i Damaskus. Drevet af sine observationer af langvarig social uretfærdighed udfolder Barakeh sin kunstneriske praksis som et redskab til samfundsmæssige ændringer ved at manipulere med de fælles visuelle og kulturelle koder og repræsentationer for at afsløre og afmontere skæve og stive magtstrukturer. Ved et markant skifte i sin praksis udviklede Barakeh coculture i 2017 – en non-profit-paraplyorganisation med en række initiativer, der udnytter kunstnerisk tænkning til direkte at løse spørgsmål om moderne massemigration. Blandt disse projekter er SYRIA Cultural Index og The Syrian Biennale. 

Barakeh dimitterede fra det kunstneriske fakultet i Damaskus i 2005 og afsluttede sin kandidatuddannelse i 2010 på Det Fynske Kunstakademi i Odense og Städelschule i Frankfurt. Barakeh har udstillet ved en lang række institutioner og biennaler heriblandt Hamburger Kunsthalle, The 11th Shanghai Biennale, The Frankfurter Kunstverein, Salt Istanbul, The Busan Biennale, State Gallery of Lower Austria, Krems and MKG Hamburg.

Khaled Barakeh, Shattered Image of Oneself, 2022. © Khaled Barakeh

Khaled Barakeh, Shattered Image of Oneself, 2022. © Khaled Barakeh
Khaled Barakeh, Shattered Image of Oneself, 2022. © Khaled Barakeh
Khaled Barakeh, Shattered Image of Oneself, 2022. © Khaled Barakeh